De beste hardloop apps van 2022

De beste hardloop apps van 2022

Blijf gemotiveerd door je progressie bij te houden, wanneer je start met hardlopen! Er zijn tegenwoordig tal van verschillende hardloop apps waarmee het heel eenvoudig is om je vooruitgang bij te houden. Bekende hardloop apps in 2022 zijn Strava, Nike Run Club, Runkeeper en Endomondo. In dit artikel lichten we een aantal van de beste hardloop apps voor je uit. 

Naast het gebruik van een hardloop app kun je een sporthorloge gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de Apple Watch, welke je heel eenvoudig koppelt aan een app op je mobiele telefoon. Het voordeel van een sporthorloge is dat je geen telefoon mee hoeft te nemen onderweg. Niet iedereen vindt het even prettig hardlopen met een band om je bovenarm. Ook Polar en Garmin bieden een breed scala aan sporthorloges. 

Ga de competitie aan met Strava 

Wanneer je van nature competitief bent ingesteld, is Strava een zeer geschikte hardloop app. Gebruikers van Strava hebben de mogelijkheid om segmenten aan te maken. Dit is een klein onderdeel van een route, waarop een snelste tijd kan worden neergezet. Een segment kan een paar honderd meter zijn, maar bijvoorbeeld ook een kilometer. Er zit hier geen minimum of maximum aan. Lukt het jou om de snelste tijd neer te zetten op een traject? In dat geval verdien je een eervolle vermelding en de eerste plaats in de ranglijst. 

Het gebruik van Strava is gratis. Je kunt de app zowel voor Android, als voor telefoons van Apple downloaden. Om nog meer uit je trainingen te halen, kun je een premium abonnement overwegen. De kosten hiervan liggen dit jaar op een kleine zestig euro per jaar. 

Strava is ook geschikt voor wielrenners 

De meeste hardloop apps richten zich specifiek op hardlopers. Het voordeel van Strava is dat je deze app ook kunt gebruiken voor verschillende andere sporten. Neem je telefoon mee tijdens een fietstocht, of gebruik de app bij een zwemtocht. Zo verzamel je ook data, wanneer je het hardlopen combineert met andere sporten. 

Aan de slag met Nike Run Club 

Eerder beschreven we al, dat een Apple Watch een zeer geschikt hulpmiddel is voor het bijhouden van je progressie. Wanneer je voor Apple Watch Nike+ kiest, kun je deze daarbij heel eenvoudig koppelen met Nike Run Club. Deze gratis app helpt je gemotiveerd te blijven tijdens het starten met hardlopen. Zo kun je tijden en afstanden vergelijken met de prestaties van vrienden en familie. 

In deze app worden onder meer je snelheid, afstand en tijd bijgehouden. Vergelijk de prestaties die je in het begin neerzet met de prestaties van over enkele weken. Het zal je vrijwel zeker aantonen, dat je conditie inmiddels al vooruit is gegaan! De perfecte motivatie om vol te blijven houden. Ook leuk aan Nike Run Club: je hebt de mogelijkheid om badges en trofeeën te verdienen. 

Meet je verbruikte calorieën met Endomondo 

Wil je na iedere training weten hoeveel calorieën je verbruikt hebt? In dat geval past Endomondo goed bij je! Net als Strava en Nike Run Club valt ook deze app gratis te downloaden op toestellen met Android en iOS. De app meet niet alleen de verbruikte calorieën tijdens een training, maar vanzelfsprekend ook de tijd, afstand en snelheid van je training. 

Ga je binnenkort naar het buitenland? Met Endomondo zie je precies hoeveel meter je gestegen bent tijdens een route. Zeker in de bergen is het leuk om te zien wat het aantal hoogtemeters was tijdens je trainingen. Stel aan het begin van het gebruik van Endomondo een aantal doelen in! Lukt het jou om deze te behalen? Dat de hardloop app populair is, blijkt wel uit het feit dat de app door miljoen hardlopers gebruikt wordt. 

Runtastic is fantastic 

Ken jij hardloop app Runtastic al? Deze app is niet voor niets fantastic! Met de app heb je veel meer mogelijkheden, dan andere apps bieden. Zo biedt Runtastic de mogelijkheid om een logboek bij te houden voor je voeding, kun je tijdens de trainingen aanmoedigingen ontvangen om deze vol te houden en zie je na afloop heel uitgebreide details over de training. Een nadeel aan Runtastic: de meeste functies komen pas beschikbaar, wanneer je kiest voor een betaald abonnement. De kosten hiervan liggen op circa zestig euro per jaar, of tien euro per maand. Hiermee is de betaalde app van Runtastic qua prijs te vergelijken met een premium abonnement van Strava. 

Kijk je naar de basisversie van Runtastic, dan is de app minder bijzonder. De mogelijkheden hiervan zijn beperkt, daar de hardloop app je enkel de meest belangrijke data over een training toont. Voor een startende hardloper kan dit voldoende zijn. Nadeel is wel, dat je op een later moment minder snel van app zal wisselen. Dit gaat immers ten koste van de al verzamelde data over je trainingen. 

Map My Run is meer dan een hardloop app 

Net als Runtastic biedt ook hardloop app Map My Run verschillende extra’s, om nog meer uit je trainingen te kunnen halen. De app geeft bijvoorbeeld niet alleen informatie als de afstand, tijd en snelheid van een training. Ook het aantal verbruikte calorieën wordt weergegeven in de app. Handig, wanneer je bent begonnen met hardlopen om af te vallen. 

In de app kun je het voedingsschema invullen, wat je normaliter aanhoudt tijdens de week. Map My Run geeft je vervolgens tips om dit voedingsschema aan te passen naar de benodigde energie voor je trainingen. Het helpt je nog bewuster om te gaan met voeding! Ook leuk is de mogelijkheid om bij te houden hoeveel kilometer je op bepaalde schoenen gelopen hebt.